I den seneste udgave af sit nyhedsbrev sætter World Health Organisation (WHO) fokus på overdreven medicinering af lænderygssmerter og giver opbakning til evidensbaseret kiropraktik som den foretrukne behandlingsform mod smerterne. En gruppe forskere fra Australien og Storbritannien advarer i artiklen Care for low back pain. Can health systems deliver?  mod risikoerne ved overdreven medicinering som en del af behandlingen af lænderygssmerter.

 

I stedet anbefaler forskerne behandling, som kiropraktorer er højt kvalificerede til at levere. Specifikt drejer det sig om ikke-medicinsk og ikke-kirurgisk behandling som første behandlingsform mod lænderygssmerter, bl. a. i form af rådgivning, oplysning og beroligelse og manuel behandling inklusive manipulation af ryggen hos patienter, hvor der er risiko for at deres rygsmerter kan blive kroniske.

 

Derimod er forskerne kritiske overfor især rygoperationer, indlæggelse, brug af injektion og lægemidler og billeddiagnostik. De kritiserer den vedvarende brug af opioider mod kroniske rygsmerter på trods af, at forskningen viser begrænsede fordele. Dermed er forskerne bag artiklen på linje med holdningerne i de artikler om lænderygssmerter, der blev publiceret i det ansete tidsskrift The Lancet i 2018.

 

Artiklen i WHO’s nyhedsbrev giver kiropraktorer hidtil usete muligheder, fordi den er med til at understrege, at en evidensbaseret tilgang til kiropraktik vil placere dem centralt i arbejdet med at hjælpe mennesker med rygsmerter med at leve et normalt liv med smerterne.

 

WFC (World Federation of Chiropractic) har udsendt en pressemeddelelse, hvor organisationens formand, Dr. Vivian Kil, og generalsekretær Richard Brown kommenterer artiklen i WHO’s nyhedsbrev. Begge bakker op om artiklen og konklusionerne i den. Du kan læse WFC’s pressemeddelelse her http://bit.ly/2K3lhYX