Sundhedsstyrelsen har udgivet en national klinisk retningslinje (NKR) for behandling af forsnævring af rygmarvskanalen (lumbal spinalstenose) hos patienter over 65 år.

 

Retningslinjen omfatter kirurgi, medicinsk behandling og ikke-kirurgisk behandling. I retningslinjen anbefaler Sundhedsstyrelsen, at patienter kan tilbydes superviseret træning eller en pladsskabende operation (dekompression af spinalkanalen), hvis symptomerne bliver for invaliderende og såfremt ikke-kirurgisk behandling ikke har haft en tilfredsstillende effekt.

 

Man anbefaler ikke rutinemæssig brug af ledmobiliserende behandling for nervesmerter, men ledmobilisering kan anvendes ved samtidige rygsmerter. Man bør ikke behandle lumbal spinalstenose med paracetamol, NSAID eller opioider.

 

Læs den nationale kliniske retningslinje for lumbal spinalstenose…

Læs mere

Har du et bud på det, så send dit bidrag til det videnskabelige tidsskrift Chiropractic and Manual Therapies.

 

Tidsskriftet introducerer en ny temaserie med titlen ”Hvad er kiropraktik?”, som bliver redigeret af Jan Hartvigsen, professor og forskningsleder på Institut for Idræt og Biomekanik på SDU og seniorforsker på NIKKB og Simon French, professor ved School of Rehabilitation Therapy, Faculty of Health Sciences, Queen's University, Canada.

 

Læs om temaserien ved at klikke her: https://www.biomedcentral.com/collections/what-is-chiropractic

Læs mere

World Spine Day sætter fokus på rygproblemer

På mandag d. 16. oktober markeres Ryggens Dag (World Spine Day) over hele verden. Formålet er at gøre opmærksom på en af de største folkesygdomme der findes. En opgørelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at lænderygsmerter er registeret hos knap en million danskere, viser opgørelser fra Sundhedsstyrelsen, og sammen med slidgigt og nakkesmerter topper lændesmerter listen over årsager til, at danskere går til læge og må tage sygedage fra jobbet. Det er også den fjerde dyreste sygdom, når det kommer til behandling og pleje.

 

Forskning viser, at rygsmerter starter tidligere hos danske børn, end man har troet. Mange børn mærker kortvarigt…

Læs mere

Så er det nu, du skal gøre tanke til handling. Vi søger nemlig en ny efteruddannelsesansvarlig på NIKKB, og det kunne være dig.

 

Du får en nøglerolle i kiropraktorernes efteruddannelse i fremtiden.

 

Læs mere om, hvad stillingen går ud på i linket nedenunder. Og mon ikke du så skulle søge stillingen? Det synes vi.

 

Stillingsopslag efteruddannelsesdansvarlig

Læs mere

Vurdering af stivhed i rygsøjlen ved hjælp af manuel terapi er en del af den fysiske undersøgelse af en patient, der kommer til kiropraktor og klager over ondt i ryggen.  Formålet er at fastslå, hvordan rygsøjlen og de tilhørende bløddele reagerer på belastning. Metoden er usikker, fordi den indeholder en risiko for, at resultatet af undersøgelsen kan være forskelligt fra kiropraktor til kiropraktor.

 

Det ville være ønskeligt med en standardiseret vurdering af stivhed i rygsøjlen hos patienter med ondt i ryggen, og måske kan det snart lade sig gøre. Et hold af forskere fra Australien og Canada er…

Læs mere