I USA debatterer kiropraktorerne, hvorvidt de skal have begrænset ret til at ordinere receptpligtig medicin som en del af behandlingen for muskel- og skeletsygdomme. En nylig kommentar til denne debat i det elektroniske tidsskrift Chiropractic and Manual Therapies ser på argumenterne for og imod dette ønske og diskuterer betydningen af at indføre sådanne rettigheder i branchen.

 

Forfatterne af kommentaren A commentary on the implications of medication prescription rights for the chiropractic profession foreslår, at man kigger mod Schweiz og de erfaringer, kiropraktorer der har med begrænset ret til ordinering af receptpligtig medicin til deres patienter. Schweiziske kiropraktorer har haft denne ret siden 1995, og undersøgelser indikerer, at de anser det som en fordel for branchen i landet.

 

En begrænset ret til at ordinere receptpligtig medicin kan være fordelagtig for både kiropraktorer, patienter og sundhedssystemet, argumenterer forfatterne af kommentaren. Kiropraktorer vil blive mere omfattende specialister i konservativ behandling af MSK-sygdomme, mens retten vil betyde udgiftsreduktioner, kortere ventetider og en mere effektiv behandling og have en positiv effekt på borgernes helbred generelt, til glæde for både patienter og samfundet.

 

Der er imidlertid en række forhindringer, der skal overkommes. Lovgivningen skal ændres og kiropraktoruddannelserne skal tilrettes, så man sikrer, at kiropraktorerne har den fornødne uddannelse i at ordinere medicin. Inden kiropraktorerne begynder at påvirke beslutningstagerne i deres faglige organisationer og det politiske miljø, bør de dog diskutere muligheden for at få ret til at ordinere receptpligtig medicin grundigt igennem internt i branchen for at sikre en samlet holdning til, om kiropraktorer overhovedet skal have ret til at ordinere medicin. En fælles holdning til spørgsmålet kan være med til at sikre, at beslutningstagerne opfylder kiropraktorernes ønsker. Det kan bl. a. gøres via nationale undersøgelser af kiropraktorerne holdninger, foreslår forfatterne.

 

A commentary on the implications of medication prescription rights for the chiropractic profession er skrevet af Peter C. Emary, Taco A.W. Houweling, Martin Wangler, Stephen J. Burnie, Katherine J. Hood og W. Mark Erwin. Kommentaren kan læses i sin fulde længde her: https://chiromt.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12998-016-0114-y

 

shutterstock 416721172