FORSKNING

NIKKB'S FORSKNINGSENHED

Frem mod 2016 er vores primære forskningsområder epidemiologisk forskning og forskning i rygsmerter, muskuloskeletale brystsmerter, slidgigt samt forebyggelse.

Fokus

NIKKB'S RESEARCH STRATEGY 2012-2016

NIKKB's forskningsenhed har udarbejdet en strategi for instituttets forskningsprioriteter i perioden 2012-2016.

Læs den her

Kalender

Nyheder

Ewa Roos, professor og forskningsleder på Syddansk Universitet modtager i dag Osteoarthritis Research Society International’s Clinical Research Award.

Prisen er siden 1990 hvert år blevet givet til en international forsker som en anerkendelse af excellence i klinisk forskning indenfor artroseområdet, primært udført indenfor de seneste fem år.

Det er første gang prisen går til en forsker fra Danmark, og det er første gang prisen tildeles en forsker med ikke-lægelig uddannelse.

Ewa Roos er uddannet fysioterapeut fra Lunds Universitet i Sverige og får prisen med begrundelsen ”outstanding work in exercise as prevention and treatment of joint pain, joint injury and osteoarthritis”.…

Læs mere

The Chiropractic Report fra marts 2014 (Vol. 28, No.2) fremhævede i forbindelse med Den Internationale Kvindedag 8. marts en række kvinder, der har udemærket sig inden for kiropraktikkens verden - the growing and very substantial leadership role of women in the chiropractic profession.

En af de omtalte forskere, der beskrives som established and foremost leaders, er seniorforsker på NIKKB Lise Hestbæk. The Chiropractic Report skriver:

Lise Hestbæk DC, PhD, a Senior Researcher at the Nordic Institute of Chiropractic and Clinical Biomechanics (NIKKB) in Odense. Dr Hestbæk har primary research interest in back pain and other musculoskeletal disorders in children and…

Læs mere

Indsamlingen af data til næste omgang af KiroFAKTA-undersøgelsen af den danske kiropraktorbranche vil gå i gang i starten af uge 16.

 

Undersøgelsen foretages elektronisk via tilsendte links, og den har to dele: Ét stilet til klinikkerne med spørgsmål om de enkelte klinikkernes fysiske udformning mm., samt ét til alle aktive kiropraktorer, hvor spørgsmålene har mere demografisk karakter.

 

Tilsammen er de tilbagevendende KiroFAKTA-undersøgelser således en tælling og beskrivelse af hele kiropraktorbranchen, og ved at besvare årets undersøgelse bidrager du til, at DKF og NIKKB har et retvisende billede af faget, hvilket igen gør os i stand til at…

Læs mere

Personer, der har en kronisk sygdom eller lidelse, har det oftere dårligere både fysisk og mentalt sammenlignet med personer der ikke er syge. Blandt personer som har slidgigt, angiver 15 % af mændene og 17 % af kvinderne, at de har det dårligt mentalt. Billedet er nogenlunde det samme, hvad enten man har astma, diabetes, forhøjet blodtryk, knogleskørhed, rygsygdom eller kronisk lungesygdom (KOL).

Seniorforsker på NIKKB og professor ved SDU Jan Hartvigsen fortæller: ”To tredjedele af dem med rygsmerter har også smerter andre steder i kroppen, og mange har også andre fysiske sygdomme og psykiske lidelser som for eksempel depression.…

Læs mere

”Muskel- og ledsygdomme bør [… ]stå øverst på den nationale sundhedsdagsorden. En målrettet statslig satsning kan starte en effektiv forskningsindsats med fokus på forebyggelse og tidlig behandling”.
Dette er hovedkonklusionen i en leder i Ugeskrift for Læger fra 3. marts 2014 (2014;176:V65799), skrevet af forskerne Ewa Roos, Karen Søgaard, Mette K. Zebis og Jan Hartvigsen fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet og NIKKB.

Konklusionerne kommer bl.a. fra rapporten ”Forebyggelse af skader og sygdomme i muskler og led” fra Vidensråd for Forebyggelse (2013), der skitserer, ”at der er behov for et meget større fokus på konsekvenser af skader…

Læs mere