FORSKNING

NIKKB'S FORSKNINGSENHED

Frem mod 2022 vil NIKKB’s forskning fokusere på at udvikle behandling der er tilpasset den enkelte patient, forske i hvordan vi implementere ny viden i den daglige praksis og forstå muskel- og skeletbesværs livslange udvikling.

Fokus

NIKKB'S RESEARCH STRATEGY 2018-2022

NIKKB's forskningsenhed har udarbejdet en strategi for instituttets forskningsprioriteter i perioden 2018-2022.

Læs den her

Kalender

Nyheder

Er der sammenhæng mellem fysisk aktivitetsniveau og rygsmerter hos unge?

Det fysiske aktivitetsniveau hos unge kan have indflydelse på deres risiko for at få rygsmerter, viser et nyt studie med deltagelse af bl. a. Jan Hartvigsen og Lise Hestbæk fra NIKKB/IOB.

 

Jo højere fysisk aktivitet, jo større risiko for rygsmerter, konkluderer studiet, der fulgte en gruppe unge i alderen 11-13 år i en toårig periode for at undersøge i hvor høj grad fysisk aktivitet førte til smerter i nakken, ryggen og lænden i løbet af 2 år efter studiets begyndelse.

 

Studiet afslørede, at fysisk aktivitet, lige fra lav, stillesiddende aktivitet over moderat aktivtiet til kraftig aktivitet generelt ikke…

Læs mere

Hvor og hvorfor opstår sportsskader typisk hos børn og unge?

Der har igennem længere tid været stigende fokus på aktivitet og sportsudøvelse hos børn og unge, og der er mange plusser ved øget aktivitet og deltagelse i sport. Men stigningen i sportsudøvelse medfører også en stigning i sportsskader blandt børn og unge. Nu har en gruppe forskere gennemført en systematisk litteraturgennemgang for at skabe et overblik over, hvilken slags sportsskader, der er de hyppigste i en række sportsgrene og hvor de oftest opstår. Overblikket har især interesse for kiropraktorer, der behandler mange idrætsfolk, børn og unge, men andre kiropraktorer kan også have glæde af det.  

 

Forskerne har kigget…

Læs mere

Jan Hartvigsen er verdens førende ekspert i muskel- og skeletsmerte

En nylig offentliggjort rangliste fra Expertscape rangerer Jan Hartvigsen som verdens førende forsker indenfor muskel- og skeletsmerte.

 

Rangeringen er offentliggjort på Expertscapes website www.expertscape.com. Den er foretaget på baggrund af en vurdering af Jan Hartvigsen og andre forskeres publikationer af videnskabelige artikler inden for de seneste 10 år. Expertscape vurderer publicerede artikler registreret af Pubmed om et givent fagområde ud fra fastlagte objektive parametre, og rangerer forskerne ud fra denne vurdering.

 

Rangeringen er en stor anderkendelse af Jan Hartvigsens arbejde og indflydelse indenfor det muskuloskeletale område, og hovedpersonen er naturligvis både glad og stolt over at være…

Læs mere

Vær opmærksom på teenageres muskel- og skelet problemer

Forskningsresultater indikerer, at børn og teenagere, der bliver ramt af muskuloskeletale sygdomme (MSK), er i fare for at skulle trækkes med kroniske, tilbagevendende smerter som voksne og fortsætte med at være en stor byrde på sundhedssystemet. En ny statusartikel med fokus på regionale smerte syndromer, som f.eks. uspecifikke rygsmerter eller skuldersmerter, blandt børn og teenagere præsenterer et overblik over interessant og brugbar viden for klinikere, der møder MSK-sygdomme i denne aldersgruppe.

 

Et alvorligt problem – hele livet
For 15 – 19 årige er lændesmerter og nakkesmerter skyld i mere funktionsnedsættelse end f.eks. astma, alkohol- og narkotikamisbrug og færdselsulykker. Omkring…

Læs mere

Den hyppigste diagnose for midaldrende og ældre patienter med smerter i hoften, er artrose (slidgigt) i hoften. Et studie foretaget af forskere fra SDU, OUH og NIKKB i Odense har set på hvor patienter med artrose i hoften har ondt og hvordan smerten fordeler sig. Derudover fremlægger de anbefalinger, som klinikere med fordel kan inddrage i deres udredning af patienter med sygdommen.

 

Formålet med undersøgelsen var at beskrive og illustrere selvrapporteret smertefordeling hos en gruppe patienter i primærsektoren som konsulterede enten deres egen læge eller kiropraktor med hoftesmerter og som efterfølgende fik diagnosen artrose bekræftet ved en røntgenundersøgelse. I…

Læs mere