FORSKNING

NIKKB'S FORSKNINGSENHED

Frem mod 2022 vil NIKKB’s forskning fokusere på at udvikle behandling der er tilpasset den enkelte patient, forske i hvordan vi implementere ny viden i den daglige praksis og forstå muskel- og skeletbesværs livslange udvikling.

Fokus

NIKKB'S RESEARCH STRATEGY 2018-2022

NIKKB's forskningsenhed har udarbejdet en strategi for instituttets forskningsprioriteter i perioden 2018-2022.

Læs den her

Kalender

Nyheder

Ældre klarer sig lige så godt med lændesmerter som yngre mennesker

Det går ikke ældre mennesker dårligere end yngre eller midaldrende mennesker, men smerterne optræder forskellige steder hos ældre end hos yngre mennesker. Det viser et nyt studie der er blevet offentliggjort i European Journal of Pain.

 

Den meste forskning i lændesmerter har fokuseret på smerternes udbredelse blandt unge og midaldrende mennesker. Det kan vise sig snart at blive en udfordring, for efterhånden som de store årgange bliver ældre og ældre, er der brug for viden, så man kan behandle den ældre befolkningsgruppe, når de møder op hos kiropraktoren med lændesmerter.

 

Det nye studie i European Journal of Pain…

Læs mere

Kan rygsmerter være dødelige?

Hvor farlige er rygsmerter for ældre? Kan de være dødelige? Det er voldsomme spørgsmål, som en gruppe forskere har prøvet at komme nærmere svaret på. Og lad det være sagt med det samme: Der er ikke noget, der tyder på, at rygsmerter i sig selv kan være dødelige. Men de kan være en del af et dårligt helbredsmønster, som øger risikoen for at dø. Derfor opfordrer forskerne til, at andre faktorer end de rent fysiske tages i betragtning, når kiropraktorerne undersøger ældre patienter.

 

Hvordan hænger det nu sammen? Rygsmerter hos ældre mennesker kan være en indikator af dårligt helbred…

Læs mere

Millionstøtte til nyt forskningsprojekt

Et nyt forskningsprojekt, der fokuserer på, hvordan sygemeldte med smerter i bevægeapparatet fastholder deres arbejde, har fået økonomisk støtte på 1,5 mill. kr. fra Arbejdsmiljøforskningsfonden.

 

Projektet har fået navnet ”Vejen frem – Udvikling af en fælles indsats for forebyggelse, arbejdsfastholdelse og rehabilitering af medarbejdere med muskelskeletbesvær og fysisk krævende arbejde”.

 

Selv om sygefraværet generelt er faldet de seneste år, viser statistikker, at smerter i muskler og led koster rengøringsassistenter og andre med kort uddannelse i fysisk krævende jobs flere sygedage end mange andre arbejdstagere.

 

”Vi er først nu ved at finde ud af, hvordan jobcentre, arbejdsgivere, læger…

Læs mere

Er der sammenhæng mellem fysisk aktivitetsniveau og rygsmerter hos unge?

Det fysiske aktivitetsniveau hos unge kan have indflydelse på deres risiko for at få rygsmerter, viser et nyt studie med deltagelse af bl. a. Jan Hartvigsen og Lise Hestbæk fra NIKKB/IOB.

 

Jo højere fysisk aktivitet, jo større risiko for rygsmerter, konkluderer studiet, der fulgte en gruppe unge i alderen 11-13 år i en toårig periode for at undersøge i hvor høj grad fysisk aktivitet førte til smerter i nakken, ryggen og lænden i løbet af 2 år efter studiets begyndelse.

 

Studiet afslørede, at fysisk aktivitet, lige fra lav, stillesiddende aktivitet over moderat aktivtiet til kraftig aktivitet generelt ikke…

Læs mere

Hvor og hvorfor opstår sportsskader typisk hos børn og unge?

Der har igennem længere tid været stigende fokus på aktivitet og sportsudøvelse hos børn og unge, og der er mange plusser ved øget aktivitet og deltagelse i sport. Men stigningen i sportsudøvelse medfører også en stigning i sportsskader blandt børn og unge. Nu har en gruppe forskere gennemført en systematisk litteraturgennemgang for at skabe et overblik over, hvilken slags sportsskader, der er de hyppigste i en række sportsgrene og hvor de oftest opstår. Overblikket har især interesse for kiropraktorer, der behandler mange idrætsfolk, børn og unge, men andre kiropraktorer kan også have glæde af det.  

 

Forskerne har kigget…

Læs mere