FORSKNING

NIKKB'S FORSKNINGSENHED

Frem mod 2022 vil NIKKB’s forskning fokusere på at udvikle behandling der er tilpasset den enkelte patient, forske i hvordan vi implementere ny viden i den daglige praksis og forstå muskel- og skeletbesværs livslange udvikling.

Fokus

NIKKB'S RESEARCH STRATEGY 2018-2022

NIKKB's forskningsenhed har udarbejdet en strategi for instituttets forskningsprioriteter i perioden 2018-2022.

Læs den her

Kalender

Nyheder

Af Rikke Krüger Jensen, lektor SDU og seniorforsker NIKKB

 

Baggrund

Lumbal spinalstenose opstår som følge af de aldersforandringer som naturligt forekommer i rygsøjlen. Hos nogle patienter kan det resultere i forsnævrede pladsforhold i rygmarvskanalen. Oftest giver en forsnævring ikke symptomer, da det er en del af den almindelige aldringsproces, men i nogle tilfælde kan forsnævringen medfører risiko for tryk på de nerver som går ned i benene.

 

Diagnosen spinalstenose stilles primært på baggrund af sygehistorien. Patienten vil berette om nedsat gangdistance pga. balde- eller bensmerter, som provokeres ved gang og stand, og som lindres ved at sidde eller bøje…

Læs mere

En gruppe forskere fra Australien og Holland har gennemført et kontrolleret randomiseret studie for at prøve at finde et svar på dette spørgsmål. De er kommet frem til, at der ikke er noget der umiddelbart tyder på, at en kombination af internet-baseret psykologisk program og manuel behandling giver bedre resultat end manuel behandling alene.

 

Af Mette Jensen Stochkendahl

 

Kroniske lænderygssmerter kan have negativ indflydelse på vores mentale helbred og velvære og føre til depression og håbløshed hos en patient med kroniske smerter. Kroniske lænderygsmerter er også kendt for at kunne lede til social isolation, nedsat arbejdsfunktion og generelt…

Læs mere

Det spørgsmål stillede professor (SDU) og seniorforsker (NIKKB) Jan Hartvigsen og professor Simon French fra MacQuarie University i Sydney, Australien, i 2017 som optakt til en temaserie i Chiropractic & Manual Therapies.


Baggrunden for spørgsmålet var at definere kiropraktik bedre for interessenter og ”stakeholders” i og udenfor professionen, fordi de to forskere havde en opfattelse af, at der eksisterede en vis forvirring angående hvad kiropraktik egentlig er, hvad kiropraktorer laver og hvordan de bidrager til patienternes sundhed og velvære. De to professorer opfordrede forskere fra hele verden til at bidrage med betragtninger omkring spørgsmålet.


To år efter spørgsmålet blev stillet…

Læs mere

Det umiddelbare svar er ja. Måling af smerteintensitet i benet 4-6 uger efter en operation for lumbal diskusprolaps kan være med til at identificere patienter, der er i fare for at opleve betydeligt funktionsbesvær 1 og 2 år efter operationen. Der bør derfor forskes mere i, om patienter med moderat/alvorlig smerteintensitet i benet ved en tidlig opfølgning efter en operation kan drage fordel af yderligere eller mere intensive interventioner efter operationen. Det konkluderer Dorthe Schøler Ziegler i en artikel i Global Spine Journal.

 

28 % af de 556 patienter, der deltog i studiet bag artiklen, rapporterede om moderate til…

Læs mere

Deltagerne i CARL II er udvalgt
Chiropractic Academy for Research Leadership (CARL) har udvalgt sin anden gruppe unge forskere, der skal udgøre CARL II i perioden 2020-2023. De 14 udvalgte deltagere er fundet fra et imponerende felt af 41 unge forskere, der er i begyndelsen af deres forskerkarriere. CARL II-stipendiaterne er:
 
Sasha Aspinall (Murdoch University, Australien)
Aron Downie (MacQuarie University, Australien)
David McNaughton (MacQuarie University, Australien
Hazel Jenkins (MacQuarie University, Australien)
Andreé-Anne Marchand (Ontario Tech University; University of Quebec at Trois-Riviéres, Canada)
Jessica Wong (Ontario Tech University; Canadian Memorial Chiropractic College, Canada)
James Young Canadian Memorial Chiropractic College, Canada og Syddansk Universitet, Danmark)
Steen Harsted (Syddansk Universitet, Danmark)
Casper Nim (Syddansk Universitet, Danmark)
Cecilie K. Øverås…

Læs mere