’Spørg ikke, hvad dine patienter kan gøre for dig, spørg, hvad du kan gøre for dine patienter’. Et lettere omformuleret citat af John F. Kennedy i Simon Madsens kandidattale var et af højdepunkterne ved dagens dimission for de nye Cand. Manu’er på Institut for Idræt og Biomekanik på SDU.

 

Den nykårede Cand. Manu. sluttede desuden sin flotte tale med at konstatere, at ’når folk kommer til os, handler det ikke om at overleve, men om at leve’.

 

Forud var gået en velkomst til dimissionen ved institutbestyrer for IOB, Jørgen Poulsen og en meget rammende tale ved professor og forskningsleder ved SDU og seniorforsker ved NIKKB, Jan Hartvigsen. Han påpegede bl. a. at universitet er et sted, hvor man bliver formet, og at de nye kandidater var blevet rigtige voksne i løbet af deres uddannelse. Desuden fortalte han om SDU, som et sted, hvor der bliver bedrevet forskning til fordel for samfundet, og gjorde kandidaterne opmærksomme på, at kandidattitlen er et skridt på vejen, forude ligger fortsat efteruddannelse for at holde sig ajour med udviklingen indenfor faget.

 

Som traditionen byder det, var der velklingende musik af studerende ved Syddansk musikkonservatorium, inden festtalen.

 

Festtalen til de nye kandidater blev holdt af Øystein Ogre, nyligt afgået formand for European Chiropractic Union (ECU), der talte om kiropraktikkens placering og rolle i sundhedsvæsenet i Europa.
’Er der plads til kiropraktorer i spændet mellem at være helt rask og behov for kirurgi?’, spurgte han og svarede bekræftende på det retoriske spørgsmål.

 

Desuden fremhævede Øystein Ogre Danmark i det europæiske billede og fortalte om de forskellige kulturer i Europa og udfordringerne ved disse. Den norske gæst kom også ind på ECCRE og på, hvordan man bliver en god kiropraktor. Det handler i høj grad om ydmyghed og relationelle færdigheder og mindre om behandlingsmetode, profession, alder og køn, sagde den norske kiropraktor.

 

Med Simon Madsens reference til John F. Kennedy og Øystein Ogres tale om bl. a. kiropraktik i Europa fik årets dimission et internationalt anstrøg og sammen med Jan Hartvigsens tanker og musikken blev det en festlig og smuk afslutning på de nye kiropraktorers tid på Syddansk Universitet.

 

Tillykke til alle de nye kiropraktorer!

 

klinisk biomekanik1.jpgbeskret