FORSKNING

NIKKB'S FORSKNINGSENHED

Frem mod 2016 er vores primære forskningsområder epidemiologisk forskning og forskning i rygsmerter, muskuloskeletale brystsmerter, slidgigt samt forebyggelse.

Fokus

NIKKB'S RESEARCH STRATEGY 2012-2016

NIKKB's forskningsenhed har udarbejdet en strategi for instituttets forskningsprioriteter i perioden 2012-2016.

Læs den her

Kalender

Jan Hartvigsen, professor og forskningsleder på IOB og seniorforsker på NIKKB, er som omtalt tidligere på besøg i Australien, hvor han bl. a. skal holde et foredrag ved åbningen af Australian Twin Registry’s nye filial på University of Sydney i dag.

 

I anledning af sit besøg i Sydney har Jan Hartvigsen medvirket i et interview, hvor han diskuterer rygsmerter i forbindelse med studier af tvillinger. Rygsmerter kædes ofte sammen med alderdom, men ny forskning har vist, at smerterne begynder meget tidligere og kan udvikle sig til kroniske smerter, hvis de ikke bliver behandlet i tide.

 

- Tvillinger med rygsmerter tidligt i livet, fra omkring 12 års alderen, har en fire gange større risiko for også at rapportere rygsmerter, når de er 30 år gamle. Det er også meget almindeligt, at tvillinger med ryg- og nakkesmerter må tage fri fra arbejde allerede i tyverne. Det betyder, at forebyggelse og tidlig effektiv behandling er meget vigtig, hvis vi skal forhindre, at handicappet stiger i løbet af voksenalderen. Vores tvillingestudier antyder, at der i teenageårene er en reel mulighed for at gøre en forskel og reducere de udbredte og ofte langvarige lidelser forårsaget af rygsmerter, siger Jan Hartvigsen til University of Sydneys hjemmeside i artiklen Twin research sheds new light on back pain.

 

I interviewet anbefaler Jan Hartvigsen desuden, at samfundet og skolerne iværksætter initiativer, der kan fremme fysiske tiltag blandt børn og unge, og at børn og forældre bliver gjort bevidste om, at det er OK at være fysisk aktiv, selv om man har rygsmerter.

 

- Ryggen er stærk og bygget til at bevæge sig og støtte kroppen på trods af lejlighedsvise smerter, siger Jan Hartvigsen i interviewet.

 

Jan Hartvigsen er hovedtaler ved lanceringen af New South Wales’ første filial Twin Research Node ved Charles Perkins Centre på University of Sydney. Filialens formål er at fremme vækst og udvikling af tvillingeforskning i New South Wales, og skabe nye samarbejder for at løse de store sundhedsmæssige udfordringer både i Australien og globalt.