FORSKNING

NIKKB'S FORSKNINGSENHED

Frem mod 2022 vil NIKKB’s forskning fokusere på at udvikle behandling der er tilpasset den enkelte patient, forske i hvordan vi implementere ny viden i den daglige praksis og forstå muskel- og skeletbesværs livslange udvikling.

Fokus

NIKKB'S RESEARCH STRATEGY 2018-2022

NIKKB's forskningsenhed har udarbejdet en strategi for instituttets forskningsprioriteter i perioden 2018-2022.

Læs den her

Kalender

Patienter med ryg- eller nakkesmerter bliver ofte rådet til at øge deres fysiske aktivitet for at reducere smerterne.

 

Men ny forskning indikerer, at der er patienter, for hvem det ikke nødvendigvis er et godt råd. Det fortæller ph.d.-studerende Cecilie K. Øverås fra Institutt for samfunnsmedicin og sykepleie ved NTNU i Norge og IOB på SDU i et interview på den norske website gemini.no.

 

- Regelmæssig fysisk aktivitet er fortsat en vigtig nøgle til sundhed og forebyggelse af sygdom. Vores budskab er, at dem, der har fysisk arbejde kan have godt af at indlægge hvilepauser i løbet af arbejdsdagen. Dette vil kunne reducere risikoen for ryg- og nakkesmerter, fortæller Cecilie K. Øverås.

 

Hun konkluderer dette på baggrund af et systematisk litteraturstudie, som hun og en gruppe forskere har gennemført og publiceret i artiklen ”Association between objectively measured physical behaviour and neck‐ and/or low back pain: A systematic review” i European Journal of Pain.

 

I interviewet på gemini.no fortæller Cecilie K. Øverås desuden bl.a., at det ser ud til at fysisk aktivitet i fritiden er godt. Forskellen i forhold til fysisk aktivitet på arbejdspladsen kan skyldes de forskellige former for fysisk aktivitet, man udfører på arbejde og i fritiden. Arbejdsmæssig fysisk aktivitet er ofte ensformig, mens fysisk aktivitet i fritiden er varieret, påpeger den norske forsker.

 

Cecilie k. Øverås, Morten Villumsen, Iben Axén, Miriam Cabrita, Charlotte Leboeuf-Yde, Jan Hartvigsen, Paul J. Monk. Association between objectively measured physical behaviour and neck‐ and/or low back pain: A systematic review. European Journal of Pain https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ejp.1551