FORSKNING

NIKKB'S FORSKNINGSENHED

Frem mod 2016 er vores primære forskningsområder epidemiologisk forskning og forskning i rygsmerter, muskuloskeletale brystsmerter, slidgigt samt forebyggelse.

Fokus

NIKKB'S RESEARCH STRATEGY 2012-2016

NIKKB's forskningsenhed har udarbejdet en strategi for instituttets forskningsprioriteter i perioden 2012-2016.

Læs den her

Kalender

Vidste du, at faglærte og ufaglærte medarbejdere kan reducere deres smerter i nakke og skuldre ved at sidde mere ned? Det viser ny forskning, og det overrasker forskerne. Men måske er der en god forklaring på det.

 

- Grunden til, at resultatet er uventet, skyldes, at vi fra tidligere forskning ser, at stillesiddende arbejde kan øge medarbejderes muskel- og skeletsmerter. Men da de tidligere resultater er målt som selvvurderet siddetid og baseret på kontormedarbejdere, kan vi ikke gå ud fra, at det samme gælder for andre jobgrupper. I tillæg er siddetiden i dette studie målt rent teknisk, og er dermed mere præcist end selvvurderede oplysninger, siger Mette Korshøj, forsker på det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) til NFA’s hjemmeside. Hun er en af forskerne bag det forskningsprojekt, der ligger til grund for resultaterne. Formålet med studiet var, at undersøge sammenhængen mellem baseline eksponering af siddetid og intensitet af nakke-skulder smerte henover 1 år.

 

Ifølge Mette Korshøj kan type af arbejdsopgaver og de medfølgende fysiske krav være en anden faktor bag det overraskende resultat. De er nemlig noget anderledes end de opgaver, deltagere i tidligere studier udførte:

 

- Vores resultater kan være udtryk for, at medarbejderne i dette studie har høje fysiske arbejdskrav i den tid, de er aktive på arbejdet, dvs. at de udfører et tungt eller hårdt arbejde, som fx at løfte varer uhensigtsmæssigt i lastbilen eller stå i akavede stillinger under rengøring, hvilket kan medføre nakke-skuldersmerter. Når de sidder ned, så er risikoen for nakke-skuldersmerter derimod formentlig mindre.

 

Resultaterne af studiet understreger, at det er vigtigt, at tage beskæftigelse og type af arbejdsopgaver med i betragtning, når man undersøger en patient, der klager over smerter i nakken og/eller skuldrene. Hvis det viser sig at være aktuelt, kan kiropraktorer med fordel foreslå, at arbejdet bliver organiseret, så faglærte eller ufaglærte medarbejdere med hårdt fysisk arbejde får mulighed for siddepauser, der aflaster deres nakke eller skuldre undervejs i arbejdsdagen.

 

625 rengørings-, produktions- og transportarbejdere deltog i forskningsprojektet. Dataindsamlingen blev gennemført over 12 måneder. Først udfyldte deltagerne i forskningsprojektet et kort spørgeskema, gennemgik et sundhedscheck og en fysisk undersøgelse samt en måling ved hjælp af fire accelerometre ved baseline.

 

Efterfølgende blev data indsamlet de næste 12 måneder ved hjælp af indrapportering af selvvurderede skuldersmerter pr. sms en gang om måneden. I deres analyse af data, tog forskerne desuden højde for en bred vifte af individuelle og biomekaniske faktorer, der kunne virke som forvirrende faktorer (alder, BMI, anciennitet, løfte- og bæreopgaver, ændringer i de fysiske arbejdsopgaver, psykosociale faktorer og fysisk aktivitet).

 

Studiet er udført af David M Hallman, Marina Heiden og Svend Erik Mathiassen fra Akademin för hälsa och arbetsliv, Centrum för belastningsskadeforskning, Högskolan i Gävle, Gävle, Sverige, i samarbejde med Nidhi Gupta, Mette Korshøj, Marie Birk Jørgensen og Andreas Holtermann fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, København, Danmark.  

 

Læs mere i den videnskabelige artikel her: Is prolonged sitting at work associated with the time course of neck–shoulder pain? A prospective study in Danish blue-collar workers.

 

Nakke- og skuldersmerter