FORSKNING

NIKKB'S FORSKNINGSENHED

Frem mod 2016 er vores primære forskningsområder epidemiologisk forskning og forskning i rygsmerter, muskuloskeletale brystsmerter, slidgigt samt forebyggelse.

Fokus

NIKKB'S RESEARCH STRATEGY 2012-2016

NIKKB's forskningsenhed har udarbejdet en strategi for instituttets forskningsprioriteter i perioden 2012-2016.

Læs den her

Kalender

Der er netop offentliggjort en ny medicinsk teknologivurdering, som omhandler kirurgisk behandling af patienter med degenerative skulderlidelser.

Formålet er overordnet at vurdere effekten af kirurgisk/ikke‐kirurgisk behandling samt at belyse udviklingen inden for det kirurgiske område.

Rapporten viser blandt andet, at det for nogle typer skulderlidelser ikke giver en bedre effekt at operere frem for konservativ behandling.

Seniorforsker på NIKKB og professor på SDU, Jan Hartvigsen, har deltaget i udarbejdelsen af rapporten, der er udgivet Region Midtjylland i samarbejde med Region Nordjylland i april 2011.

Jan Hartvigsen udtaler: "For de mest almindelige skulderlidelser, nemlig de såkaldte "impingement" eller "rotator-cuff" syndromer, ser det ud til, at ikke kirurgisk behandling bestående af træning og manuel behandling er ligeså effektivt som kirurgi samtidig med, at det er langt billigere og sandsynligvis har færre bivirkninger. Der er dog et stykke vej igen før vi kan designe det optimale
behandlingsforløb for den enkelte patient, men rapporten er et fint udgangspunkt for videre forskning. Det er oplagt at kiropraktorerne tager ansvar og deltager fremadrettet i dette arbejde".

Fra den officielle pressmeddelelse lyder det:

En ny medicinsk teknologivurdering (MTV) viser, at det for nogle typer skulderlidelser ikke giver en bedre effekt at operere frem for fx behandling ved en fysioterapeut eller kiropraktor. MTV’en er
udarbejdet for Region Midtjylland og Region Nordjylland af Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjylland. Resultaterne præsenteres ved en konference den 27. april og vil indgå som en
vigtig del af det beslutningsgrundlag, der skal bruges til at udforme kommende kliniske retningslinjer på området.

Læs rapport og pressemeddelelse her.