FORSKNING

NIKKB'S FORSKNINGSENHED

Frem mod 2022 vil NIKKB’s forskning fokusere på at udvikle behandling der er tilpasset den enkelte patient, forske i hvordan vi implementere ny viden i den daglige praksis og forstå muskel- og skeletbesværs livslange udvikling.

Fokus

NIKKB'S RESEARCH STRATEGY 2018-2022

NIKKB's forskningsenhed har udarbejdet en strategi for instituttets forskningsprioriteter i perioden 2018-2022.

Læs den her

Kalender

Glem alt om piller og diverse hjælpemidler til forebyggelse og behandling af lændesmerter. Motion og træning er langt mere effektiv – og så er det både low tech og billigt i forhold til dyre high tech løsninger som piller, ergonomiske stole, særlige skoindlæg og velcrobælter. Det konkluderer en aktuel undersøgelse offentliggjort 11. januar i år i tidsskriftet JAMA Internal Medicine.

 

Undersøgelsen er lavet af en gruppe australske og brasilianske forskere, der har gennemgået 21 studier af behandling og forebyggelse af lændesmerter.

 

Forskerne konkluderede, at motion og træning har en effekt i forhold til at forebygge tilbagevenden af lændesmerter og behandle dem, når de er opstået. Træning og motion reducerede risikoen for gentagne smerter i lænden med mellem 25 og 40 procent, uanset hvilken form for motion, det drejede sig om, mens der ikke var nogen dokumenteret effekt af medicin og hjælpemidler som ergonomiske stole, skoindlæg og velcrobælter.

 

Det kan få vidtrækkende sundhedsmæssige og økonomiske følger, hvis sundhedssystemet vælger at fokusere på motion og træning fremfor medicin og tekniske hjælpemidler. Det skønnes at lændesmerter fører til udgifter på omkring $80 milliarder om året i Australien alene. Et øget fokus på billig og lavteknologisk motion og træning fremfor dyr, højteknologisk medicin og hjælpemidler vil både føre til højere livskvalitet og lavere samfundsomkostninger ifølge forskergruppen.

 

Forskerne udfordrer med deres konklusioner gældende praksis. I en artikel på den amerikanske radio- og tv-station NPR’s hjemmeside fortæller Dr. Tim Carey fra University of North Carolina i Chapel Hill at færre end halvdelen af patienter med langsigtede lændesmerter deltager i et træningsprogram. Ifølge Dr. Carey, der skrev en ledsagende kommentar til de australske og brasilianske forskeres undersøgelse, er eksempelvis ultralyd, strækbehandlinger, rygbælter og indlægssåler mere udbredt end fysisk træning, og det er problematisk. ”Når man bruger ineffektive behandlinger, kan det faktisk tage opmærksomheden væk fra effektive behandlinger og giver en falsk følelse af sikkerhed, der holder patienter væk fra gavnlige behandlinger,” siger Dr. Carey til hjemmesiden. Han undrer sig over, at man over hele verden prioriterer som det gøres, når det gælder forebyggelse og behandling af lændesmerter.

 

"Hvorfor bruger vi ikke en billig, effektiv behandling? Jeg tror noget af det skyldes, vi ikke tænker på motion som en behandling på samme måde som en pille eller en procedure eller en fysisk terapi behandling," siger Carey. "Vi er et temmelig pille-orienteret samfund. Piller er nemme at tage, og det er nemt for en læge at ordinere piller," siger han.

 

Professor Chris Maher fra University of Sydney, der er en af forskerne bag undersøgelsen, er enig. "I vores sundhedssystem tilskynder vi folk til at bruge medicin, mens vi ikke tilskynder dem til at være fysisk aktive og træne, selv om det beviseligt er bedre," siger han.Dr. Carey mener at vi i dag har et bevillingssystem til forskning, der favoriserer farmakologisk forskning fremfor forskning i f. eks. træning."Det er et problem, fordi fysisk aktivitet er utroligt billigt at give patienterne, mens en masse af disse medikamenter, der udvikles, er meget dyre," siger professor Maher til NPR’s hjemmeside.

 

Jan Hartvigsen, professor og forskningsleder ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet og seniorforsker ved Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik, understreger betydningen af forskergruppens konklusioner:

 

”Jeg vil gerne rose forskergruppen for deres gode undersøgelse og de klare konklusioner. Også i Danmark tilskynder vi folk til dyre og ineffektive behandlinger, mens der for billige behandlinger som f. eks. træning er høj brugerbetaling og ingen sammenhængende indsats. Vi arbejder tæt sammen med forskerne bag undersøgelsen, og jeg har selv været i Sydney to gange i løbet af 2015.  Vi arbejder nu med nationale kliniske retningslinjer, hvor man anbefaler træning, patientuddannelse og manuel behandling. Der er stort behov for, at de anbefalinger bliver implementeret i sundhedssystemet.

 

Læs artiklen med dr. Tim Carey og professor Chris Maher på NPR’s website her: http://www.npr.org/sections/health-shots/2016/01/11/462366361/forget-the-gizmos-exercise-works-best-for-lower-back-pain?utm_source=twitter.com&utm_campaign=health&utm_medium=social&utm_term=nprnews

 

Læs den videnskabelige artikel her: http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2481158&resultClick=3