FORSKNING

NIKKB'S FORSKNINGSENHED

Frem mod 2016 er vores primære forskningsområder epidemiologisk forskning og forskning i rygsmerter, muskuloskeletale brystsmerter, slidgigt samt forebyggelse.

Fokus

NIKKB'S RESEARCH STRATEGY 2012-2016

NIKKB's forskningsenhed har udarbejdet en strategi for instituttets forskningsprioriteter i perioden 2012-2016.

Læs den her

Kalender

Den hyppigste diagnose for midaldrende og ældre patienter med smerter i hoften, er artrose (slidgigt) i hoften. Et studie foretaget af forskere fra SDU, OUH og NIKKB i Odense har set på hvor patienter med artrose i hoften har ondt og hvordan smerten fordeler sig. Derudover fremlægger de anbefalinger, som klinikere med fordel kan inddrage i deres udredning af patienter med sygdommen.

 

Formålet med undersøgelsen var at beskrive og illustrere selvrapporteret smertefordeling hos en gruppe patienter i primærsektoren som konsulterede enten deres egen læge eller kiropraktor med hoftesmerter og som efterfølgende fik diagnosen artrose bekræftet ved en røntgenundersøgelse. I alt blev 109 patienter inkluderet og resultaterne viste at den hyppigste lokalisation hvor patienterne klagede over smerter var på ydersiden af lårbenet (trokanter major) hvor 77 % havde markeret deres smerter, dernæst i lyskeområdet (53 %), så på forsiden af låret (42 %), balderegionen (38 %) og 17 % havde markeret omkring knæet. Det er værd at bemærke, at var der markeret smerter i knæområdet, var der også markeret i lyske eller på siden af hoften og ingen patienter havde udelukkende markeret smerter til knæområdet.

 

Forskerne konkluderer at forskelligheden i områderne hvor patienterne oplever smerterne fra deres artrose, kan betyde, at det er forskelligt fra patient til patient hvor i hofteleddet artrosen er lokaliseret og i nye undersøgelser vil det være relevant at se på sammenhængen mellem selvrapporterede smerteområder, markører for mulig betændelse, og artrosefund på MR skanninger som har vist sig mere følsom end røntgenundersøgelse.

 

I den kliniske fortolkning af resultaterne fra undersøgelsen, anbefaler forskerne at patienter som henvender sig med smerter i én eller flere af områderne (trokanter major, lyske, balde og lår) er det som minimum nødvendigt at foretage en klinisk undersøgelse af hoften. Dette indebærer undersøgelse af den fulde bevægelse i hofteleddet og vurdering af muskelstyrken, da begge i tidligere undersøgelse har vist at være påvirket hos patienter ramt af artrose i hoften.

 

Studiet er udført af Erik Poulsen, postdoc, Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, Søren Overgaard, professor og forskningsleder, Forskningsenheden for Ortopædkirurgi, Odense Universitetshospital og Klinisk Institut, Syddansk Universitet, Jacob Toft Vestergaard, kiropraktor, Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik, Henrik Wulff Christensen, adm. direktør og forskningsleder, Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik og Jan Hartvigsen, professor og forskningsleder Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet og seniorforsker, Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik.

 

Læs abstrakt og hent den originale artikel her: Pain distribution in primary care patients with hip osteoarthritis