FORSKNING

NIKKB'S FORSKNINGSENHED

Frem mod 2022 vil NIKKB’s forskning fokusere på at udvikle behandling der er tilpasset den enkelte patient, forske i hvordan vi implementere ny viden i den daglige praksis og forstå muskel- og skeletbesværs livslange udvikling.

Fokus

NIKKB'S RESEARCH STRATEGY 2018-2022

NIKKB's forskningsenhed har udarbejdet en strategi for instituttets forskningsprioriteter i perioden 2018-2022.

Læs den her

Kalender

Vurdering af stivhed i rygsøjlen ved hjælp af manuel terapi er en del af den fysiske undersøgelse af en patient, der kommer til kiropraktor og klager over ondt i ryggen.  Formålet er at fastslå, hvordan rygsøjlen og de tilhørende bløddele reagerer på belastning. Metoden er usikker, fordi den indeholder en risiko for, at resultatet af undersøgelsen kan være forskelligt fra kiropraktor til kiropraktor.

 

Det ville være ønskeligt med en standardiseret vurdering af stivhed i rygsøjlen hos patienter med ondt i ryggen, og måske kan det snart lade sig gøre. Et hold af forskere fra Australien og Canada er i fuld gang med at teste teknologi, der kan bruges til lige netop det. VerteTrack hedder teknologien.

 

Hvad er VerteTrack?

VerteTrack er et måleapparat, der består af måleenhed i form af et rullende hjul, der måler stivhed i hele rygsøjlen og de bløddele, der omslutter rygsøjlen via belastning bagfra.  Apparatet bevæger sig langs med rygsøjlen på en patient, der ligger på maven på en behandlingsbriks og foretager løbende sine målinger på bestemte punkter undervejs, uden at man skal flytte hjulet manuelt og rekalibrere måleenheden for hver del af rygsøjlen, man måler.
Det er en betydelig forbedring i forhold til den øvrige teknologi på området. Fælles for alle de hidtidige teknologiske apparater er, at de ved hver måling koncentrerer sig om en afgrænset del af rygsøjlen. Når de skal måle en ny del, skal de flyttes manuelt og rekalibreres, inden de kan foretage næste måling. Det er tidskrævende og besværligt.

 

Tests i gang

VerteTrack er foreløbigt blevet testet på en gruppe af unge australske studerende for at lære mere om, hvor sikker og komfortabel den nye teknologi er.
84 studerende deltog i testen, der viste, at det er sikkert og komfortabelt at bruge VerteTrack ved undersøgelse af unge mennesker. Flertallet af deltagerne i testen angav, at de følte sig godt tilpas, når hjulet rullede hen over deres ryg. Fremtidige tests skal vise, om teknologien er lige så brugbar i andre aldersgrupper.
Testen fastslog desuden, at en undersøgelse af rygsøjlen med VerteTrack sparede tid i forhold til tidligere teknologi.

 

Teknologi er en del af dagligdagen

VerteTrack er det nyeste eksempel på, at teknologiske hjælpemidler hele tiden medvirker til at udvikle kiropraktorernes mulighed for at stille endnu mere præcise diagnoser og styrke kvaliteten af deres behandling - på samme måde som røntgen og lignende har gjort det.

 

The comfort and safety of a novel rolling mechanical indentation device for the measurement of lumbar trunk stiffness in young adults. Benjamin T. Brown, Alexandra Blacke, Vanessa Carroll, Petra L. Graham, Greg Kawchuk, Aron Downie, Michael Swain. Chiropractic & Manual Therapies 2017 25:21 https://doi.org/10.1186/s12998-017-0153-z