FORSKNING

NIKKB'S FORSKNINGSENHED

Frem mod 2022 vil NIKKB’s forskning fokusere på at udvikle behandling der er tilpasset den enkelte patient, forske i hvordan vi implementere ny viden i den daglige praksis og forstå muskel- og skeletbesværs livslange udvikling.

Fokus

NIKKB'S RESEARCH STRATEGY 2018-2022

NIKKB's forskningsenhed har udarbejdet en strategi for instituttets forskningsprioriteter i perioden 2018-2022.

Læs den her

Kalender

Det har i mange år været godt latin, at man ikke måtte løfte med strakte ben og bøjet ryg. Man skulle gå ned i knæ og løfte med strakt ryg for at undgå rygskader. Den opfattelse anfægter professor Jens Ivar Brox fra Avdeling for fysikalsk medicin og rehabilitering på Universitetshospitalet i Oslo i en leder med titlen ’Lifting with straight legs and bent spine is not bad for your back’ i Scandinavian journal of Pain.

 

Jens Ivar Brox har skrevet lederen i anledning af, at tidsskriftet bringer en artikel, der har kigget på smertefri personers opfattelse af at bøje sig og løfte, især med bøjet ryg. Artiklen afslørede, at deltagerne i undersøgelsen har en opfattelse af, at det er farligt at løfte med strakte knæ og bøjet ryg.

 

Den opfattelse stammer bl. a. fra studier i Sverige, der anbefaler, at man løfter med strakt ryg og bøjede ben på baggrund af studier, der evaluerede belastning af diskus i ryggen i forskellige positioner og ved løft.
Det er en opfattelse, som Jens Ivar Brox er uenig i. Han påpeger, at studier af svenske skovhuggere indikerer, at anstrengelsen af lårene er større, hvis man løfter med bøjede knæ, end hvis man løfter med strakte knæ. Skovhuggerne vælger muligvis den bevægelsesstrategi, der reducer belastningen af strækkemusklerne i knæet mest muligt.

 

Studierne af skovhuggerne har vist, at det ikke er ryggen men derimod lårene der er det svage led, når man skal udføre hårdt fysisk arbejde som f.eks. at løfte. Advarslen om at løfte med bøjet ryg kan faktisk gøre mere skade end gavn i befolkningen generelt, fordi fokus er på det forkerte område.

 

Læs Jens Ivar Broxs leder her: https://www.degruyter.com/downloadpdf/j/sjpain.2018.18.issue-4/sjpain-2018-0302/sjpain-2018-0302.pdf