FORSKNING

NIKKB'S FORSKNINGSENHED

Frem mod 2016 er vores primære forskningsområder epidemiologisk forskning og forskning i rygsmerter, muskuloskeletale brystsmerter, slidgigt samt forebyggelse.

Fokus

NIKKB'S RESEARCH STRATEGY 2012-2016

NIKKB's forskningsenhed har udarbejdet en strategi for instituttets forskningsprioriteter i perioden 2012-2016.

Læs den her

Kalender

Den australske fysioterapeut og ph.d. Ivan Lin har netop været på besøg på SDU, for at opdyrke samarbejdsrelationer med forskere på universitet, især på Idræt og Biomekanik og NIKKB. Hans arbejde skiller sig ud, fordi han både som fysioterapeut og som forsker har fokuseret på muskuloskeletale smerter blandt Aboriginal Australians, den australske urbefolkning.

 

- Mit ph.d.-projekt var et kvalitativt studium, hvor vi kiggede på betydningen af kroniske rygsmerter, opfattelser af smerte og forskellige spørgsmål vedrørende behandling af Aboriginal Australians, fortæller Ivan Lin.

 

Det er nemlig ikke så ligetil, når man skal behandle Aboriginal Australians, fordi der følger kulturelle forskelle med, som man ikke støder på blandt eksempelvis hvide patienter.

 

Selve behandlingen af Aboriginal Australians adskiller sig egentlig ikke fra behandlingen af andre patienter, men på grund af Australiens forhistorie med en stor grad af institutionaliseret racisme rettet mod Aboriginal Australians, er der nogle problemstillinger vedrørende tillid til institutioner, der skal tages med i betragtning. Samtidig skal man også tage højde for samtidige sygdomme, der kan få indflydelse på den behandling, man tilbyder.

 

- En af de største barrierer, Aboriginal Australians støder på, når de søger behandling, er kommunikation. Jeg arbejder tæt sammen med kolleger, der er Aboriginal Australians, og får på den måde den kulturelle indsigt, jeg ikke selv har. Vi har udviklet en måde at kommunikere med Aboriginal Australians-patienter, der tager udgangspunkt i begrebet ”yarning”. Det er en måde at fortælle om sine symptomer via en lang uformel fortælling, og det er Aboriginal Australians måde at videregive information. Via yarning kan vi ikke-Aboriginal Australians etablere et tillidsfuldt forhold til vores patienter. Vi bruger yarning til at snakke med patienten om sygdommen og behandlingen og sikre os, at patienten føler sig involveret, fortæller Ivan Lin.

 

Efter sit ph.d.-projekt har Ivan Lin fortsat sit arbejde med at fokusere på muskuloskeletale sygdomme blandt Aboriginal Australians, først via et 2-årigt stipendium til at undersøge, hvordan man kan forbedre kvaliteten af den behandling, man tilbyder dem i sundhedsvæsenet. Aktuelt arbejder han på et 4-årigt projekt, som har til hensigt at udvikle indikatorer på virkningen af behandlingen af patienter i primærsektoren og på skadestuer, ligesom han vil interviewe behandlere og Aboriginal Australians med muskuloskeletale sygdomme, for at finde ud af hvilke mangler – hvis nogen – der er i behandlingen. Det er Ivan Lins håb, at projektet i sidste ende vil føre til større kvalitet i behandlingen af Aboriginal Australians med muskuloskeletale sygdomme.

 

Ivan Lin Odense