Introduktion af ny blog fra NIKKB: Ph.d.-studerende i Danmark

Kiropraktor Ellen Aartun vil de næste 3 år orientere om sit ph.d.-forløb

Juni 2011

Den 1.mai i år blev jeg ansat som ph.d.-studerende ved SDU. Tittelen på projektet er ”Fysisk aktivitet, fitness og den unge ryg”. Det er et prospektivt kohortestudie hvor 1300 danske barn i alderen 11 – 13 år følges op over to år. Børnene testes for sit fysiske aktivitetsniveau, fitness og rygfunktion. I tillæg udfylder de et omfattende spørgeskema vedrørende smerter i ryg/nakke, div. aktiviteter, nærmiljø, cykel/transport, skole/klasse, venner/familie, hvordan de har det og kosthold/rygning/alkohol. Den første runde dataindsamling foregik i 2010 og den næste runde bliver…

Læs mere

750 patienter i lændeprojekt

De 17 kiropraktor-klinikker, der varetager projektet om forløb af lændesmerter, har nu inkluderet mere end 3/4 af de 1000 planlagte deltagere.

Det betyder, at flere end 750 danskere, der har været hos kiropraktor, i øjeblikket besvarer sms'er hver søndag om deres ryg. For en del af dem, kan det måske virke omsonst at besvare det samme spørgsmål hver uge, men det vil give et unikt billede af hvordan rygproblemer varierer over tid.

De mange spørgeskemaer som deltagerne også udfylder, er vi ved at taste ind i databaser, og jeg kan næsten ikke vente til vi kan begynde på analyserne.


Læs mere

Status på patientinkluderingen
En kort overgang var jeg ved at miste min ellers store tro på, at vi kan nå målet på 1000 deltagere fra kiropraktor praksis i lændeprojektet.

Projektet gik i stå over påske og kørte på meget lavt blus derefter, og jeg ved, at en del af de deltagende kiropraktorer efterhånden ser frem til projektets afslutning med længsel.

Og så er sker der alligevel noget igen, og de 75 % af målet er inden for rækkevidde. Selvfølgelig når vi 1000!

Læs mere

Svensk kiropraktor gør os klogere på forløb af rygsmerter
Iben Axen, kiropraktor og ph.d.-studerende ved Karolinska Instituttet i Stockholm, har undersøgt forløbet af lændesmerter hos 176 kiropraktor patienter.

Ligesom I NIKKB’s nuværende forløbsstudie blev patienterne fulgt vha. ugentlige SMS spørgsmål. Svarene her på blev brugt til at finde forskellige forløbsmønstre hos patienterne. Der blev fundet 4 typer af forløb, der ser ud til at repræsentere forskellige typer af rygbesvær.

Det bliver spændende om vores kommende resultater vil bekræfte de svenske fund og om det viser sig at forløbsmønstret kan forudsiges, når man første gang ser en patient.
Artiklen kan findes her: http://www.biomedcentral.com/1471-2474/12/99

Læs mere

Mer fokus på ryggsmerter hos barn og unge
Endelig er jeg på plass i Odense, både på NIKKB og SDU, og det er med den største glede jeg kan si det. 

Ph.d.-prosjektet jeg skal jobbe med de neste tre årene heter i kortversjon ”Fysisk aktivitet, fitness og den unge rygg”, hvis overordnet formål er å studere ryggsmerter hos de 11-13 årige, samt undersøke sammenhengen mellom fysisk aktivitet, fitness og vanlig brukte kliniske tester for å identifisere potensielle områder for preventive tiltak.

Mitt primære tilholdssted vil være på NIKKB alle årene, men vil også sitte på SDU 1-2 dager i uken.

Læs mere